Je láska cirkvi voči veriacim pokrytecká?

Výročné stretnutie predstaviteľov slovenskej katolíckej cirkvi s laikmi, ktoré sa uskutočnilo koncom januára v Nimnici, bolo venované aktuálnej synode tejto cirkvi. Tentokrát sme mali na stretnutí zástupcu aj my. Miro sa v našom mene snažil otvorene diskutovať o skutočne načúvajúcej a sprevádzajúcej cirkvi. V týchto dňoch sa tiež konajú podujatia, ktoré nás inšpirovali k malému zamysleniu. Združenia SIGNUM − Dúhoví kresťania a Logos vydali spoločné vyhlásenie a reagujú ním najmä na konferenciu Kríza identity, ktorá sa koná v Brne počas prvého februárového víkendu.

1. 2. 2024

Pokračovať v čítaní „Je láska cirkvi voči veriacim pokrytecká?“

Je možné, že sa Biblia mýli?

Na Filmovom festivale inakosti v Bratislave, ktorý trval od 22. do 28. novembra 2023, sa po roku opäť objavilo veľké množstvo kvalitných audiovizuálnych diel s tematikou osudov LGBTI+ ľudí. Filmové plátna piatich kinosál roztrúsených po celom hlavnom meste valcovali výborné celovečerné i krátkometrážne filmy nielen zo zahraničia, ale aj zo Slovenska. Okrem režisérov zvučných mien svoju tvorbu predstavila aj mladá vlna debutujúcich slovenských i zahraničných filmárov. Veriacich ľudí pravdepodobne najviac zasiahol americký dokumentárny film 1946: Zlý preklad, ktorým to začalo (1946: The Mistranslation That Shifted Culture). Snímku z roku 2022 režírovala Sharon Roggiová, ktorá vyrastala ako lesba v rodine konzervatívneho pastora. Sama si prešla údajnou nezmieriteľnosťou kresťanskej viery a homosexuálnej identity, ktorú jej do hlavy pravidelne vtĺkali v kázňach. Hlboko vo vnútri duše však verila, že Boh ju miluje takú, aká je. Osud jej do cesty zavial dvoch ľudí, ktorí pátrali po tom, ako sa v preklade Biblie objavilo slovo homosexuál. Sharon Roggiová o nich natočila film.

11. 12. 2023

Pokračovať v čítaní „Je možné, že sa Biblia mýli?“

Svetové dni mládeže očami queer kresťanky

V priebehu prvého augustového týždňa sa v Lisabone konal najväčší festival pre mladých veriacich – Svetové dni mládeže 2023 (SDM). Účastníci mohli navštíviť rôzne omše, katechézy a jeden a pol milióna mladých ľudí sa stretlo s pápežom Františkom. Počas týždňa vzniklo Dúhové centrum, kde sa 4 dni stretávali LGBTI+ kresťania na rôznych podujatiach, ako napríklad omša pre kvír veriacich a veriace, prednášky o „homosexualite“ v Biblii s kňazom Jamesom Allisonom a ďalšie. Náš tím tvorilo 15 ľudí z Portugalska a ja. Pozrieť sa na nás prišli mnohé LGBTI+ kresťanské organizácie z iných krajín, napríklad zo Španielska (CRISMHOM), z Nemecka (Offenkatholisch) či Spojených štátov (DignityUSA).

23. 10. 2023

Pokračovať v čítaní „Svetové dni mládeže očami queer kresťanky“

Obnova 2023

Počas prvého májového víkendu pripravil náš dobrovoľnícky tím spolu s českým Logos duchovnú obnovu pre LGBT+ veriace osoby z oboch krajín. Bola to akcia, ktorú sme už dlhé roky mali pravidelne v našom kalendári a prvá taká po nútenej prestávke rokov pandémie. Na naše prekvapenie však bez účastných zo Slovenska. Aj preto sme sa počas víkendu pod Hostýnom pod názvom „Vytrvalí vo viere?!“ zamýšľali obzvlášť nad situáciou LGBT+ veriacich na Slovensku.

12. 5. 2023

Pokračovať v čítaní „Obnova 2023“

VYHLÁSENIE K BHD 2022

Festival Bratislavské Hanusove Dni (BHD) sa na Slovensku ujal ako každoročné stretnutie konzervatívnych kresťanských intelektuálov. Podľa ich webstránky: „chcú spájať vieru s rozumom, inšpirovať pre hľadanie Pravdy, Dobra a Krásy“. Festival organizačne zastrešuje Spoločenstvo Ladislava Hanusa, ktoré sa okrem iného podieľa na synodálnych konzultáciách v Bratislavskej arcidiecéze o spoločenstve, spoluúčasti a misii v rímskokatolíckej cirkvi.

13. 6. 2022

Pokračovať v čítaní „VYHLÁSENIE K BHD 2022“

Nové logo

Konečne je to tu! Po niekoľkých dlhých mesiacoch a neúspešných pokusoch dohodnúť sa na výslednej podobe našej novej grafickej identity, sme sa rozhodli požiadať o pomoc mladých, nádejných umelcov. Našli sme ich na Škole umeleckého priemyslu v Bratislave; študenti grafického dizajnu nám s dilemou pomohli a ponúkli nám svoje návrhy pre nové logo. 

13. 6. 2022

Pokračovať v čítaní „Nové logo“

Stretne sa homosexuál, kresťan a dobrovoľník v jednej osobe…

„Keď som teda ja, Pán a Učiteľ, umyl nohy vám, aj vy si máte jeden druhému nohy umývať.“ (Jn 13,14)

Pred pár dňami som bola pomáhať ako dobrovoľník v hotspote pre ukrajinských utečencov v Michalovciach a rada by som sa s Vami podelila o moje zážitky, skúsenosti a možno aj emócie.

31. 5. 2022

Pokračovať v čítaní „Stretne sa homosexuál, kresťan a dobrovoľník v jednej osobe…“

Zapojte sa do synodálneho procesu

Motivačný list všetkým LGBT+ katolíkom a katolíčkam v Európe

Pápež František zvolal na jeseň 2023 biskupskú synodu, aby sa pozrel na to, čo znamená „kráčať spolu“ ako Boží ľud. Jeho prvá prípravná fáza sa začala v októbri miestnou (diecéznou) fázou, ktorá sa označuje ako „konzultácia a účasť Božieho ľudu“ a bola predĺžená do polovice augusta 2022.

19. 11. 2021

Pokračovať v čítaní „Zapojte sa do synodálneho procesu“